Ga naar de inhoud
Home » Curio opent klimaatadaptief huis: hub voor duurzame innovatie en samenwerking

Curio opent klimaatadaptief huis: hub voor duurzame innovatie en samenwerking

    Onlangs opende Curio haar eerste praktische leeromgeving op het gebied van klimaatadaptie. Het huis, gelegen op het innovatieplein van Curio aan de Frankenthalerstraat, is een samenwerking tussen studenten, bedrijfsleven en de gemeente Breda. Dit toekomstbestendige huis biedt een blik op hoe onze leefomgeving er in de toekomst uit kan zien.

    Samenwerking over opleidingen heen
    Wat dit klimaatadaptieve huis uniek maakt, is de samenwerking tussen Avans hogeschool, groene en ICT-opleidingen van Curio, en regionale bedrijven. Samen monitoren zij de klimaatontwikkelingen met behulp van sensoren. Zo kunnen ze de effectiviteit van klimaatadaptieve aanpassingen in de praktijk meten.

    Enkele toepassingen die al op het terrein worden gebruikt, zijn onder andere regenwateropvangmethoden, vergroening van het dak op nieuwe manieren en de plaatsing van diverse planten om een leefomgeving te bieden aan verschillende insecten en dieren. Deze vernieuwingen kunnen gedurende het jaar, bijvoorbeeld per seizoen, worden aangepast. Dit maakt het leren bij Curio niet alleen praktisch, maar ook toekomstgericht. Studenten worden gestimuleerd om na te denken over hun rol in de samenleving en hoe zij samen met anderen een nog betere toekomst kunnen vormgeven.